Sıkça Sorulan Sorular
1. Son zamanlarda,Tuz testinde istediğim performansa ulaşamıyorum. Nerden kontrole başlamalıyım?
Cevap: Proses hattındaki bir sorunu çözmek göründüğünden karmaşık olabilir. İlk olarak işletmede herhangi parametrenin değişip değişmediğini belirlemek gerekir. Buna işletmeye gelen metaller ve üzerindeki koruyucu yağlar dahil. Daha sonra yıkama prosesinde değişiklik olup olmadığını belirleyin. İlk önce yağ alma banyosunu incelemek gerekmektedir. Süregelen çoğu problemler yağ alma banyosunun verimliliğiyle alakalı olabilir.Banyolardaki konsantrasyonları nozüllerin performansını ve ayarını, ısı derecesini ve de banyoların temizliliğini kontrol etmek gerekmektedir. Genellikle yağ alma banyosunun verimliliğini, devamındaki durulama banyosundan çıktıktan sonra görsel olarak değerlendirebiliriz. Eğer temizleme işlemi iyi yapılmış ise önişlemin kaplamasının gereken kalite ve standarta uygun olup olmadığı kanıtlanmalıdır. Önişlem uygulamalarındaki değişiklikler sıklıkla görsel olarak değerlendirilebilir. Bu görsel değerlendirmeler renk değişimi, büyük lekeler vb.. olarak karşımıza çıkabilmektedir. Son olarak durulama sularını kontrol edilir. Fosfat kalitesi son temas ettiği sıvının kalitesi kadardır. Kirlenmiş durulama suları tuzlu kalıntılar bırakabilir ve bu da tuz testi performansını ve kaplamanın tutunma mukavetini düşürebilir.
2. Hangi ön temizleme benim parçalarım için en iyidir?
Cevap: Demir fosfat, toz boya uygulamaları öncesi en çok kullanılan ön işlemdir. Aynı ön işlem metodunda toz boya uygulaması, yaş boya uygulamasına göre daha iyi sonuç verir. Daha yüksek korozyon direnci gerektiren parçalar için, çinko fosfat ön işlem olabilir. Bu önişlem metodu daha maliyetlidir, çamur oluşumu daha yüksektir. Demir fosfatla kıyaslandığında daha çok yıkama tankına ihtiyaç vardır. Eğer demir fosfat ihtiyacınıza cevap vermiyorsa, çinko fosfat prosesi alternatifiniz olacaktır.
3. Fosfat kaplama nedir ve niye kullanılmalıdır?
Cevap: Fosfat kaplama genel olarak demir veya sacın fosforik asit ve ana metal fosfatların seyreltik çözeltisinde, fosforik asitle girdikleri reaksiyon sonucunda oluşan çözünmez sekonder ve tersiyer fosfat kristalleri ile kaplanması işlemidir. Bu kaplama metale sıkıca bağlanmış bir yüzey yaratır, daha çok yüzey alanı oluşturur, korozyona karşı korunma ve toz boyanın metale daha iyi yapışmasını sağlar. İyi bir temel kaplama oluşturduğu için kullanılan parçaların daha uzun ömürlü olmasını sağlar..
4. Metal parçaların temiz olduğunu nasıl anlayabilirim?
Cevap: Metal parçaların temiz olduklarını anlamak için birçok test metodu vardır. Bunlar içinde en çok kullanılanı, su tutunma testidir. Bu test, gözle yapılan incelemede metalin üzerinden akıtılan suyun, metalin yüzeyinden tamamen akmasının gözlenmesidir.Metalin üzerinden akıtılan suyun yüzeyde boncuk boncuk kaldığının gözlemlenmesidir (cilalı bir arabanın üzerindeki su gibi). Eğer su kırılmadan akıp gidiyorsa yüzey yağdan arındırılmıştır. Eğer metalin üzerinde damlalar halinde su kalıyorsa yüzeyde yağ kalmış demektir. Bir sonraki aşamaya geçmeden önce yüzeyde kalan yağın mutlaka alınması gerekir.
5. Boya öncesi fosfat uygulamasının avantajları nelerdir?
Cevap: Boya tabakasının yüzeyde daha iyi tutunmasını sağlar. Boya tabakasının darbe direncini arttırır.Boya tabakasının elastikiyetini arttırır.Yüzeyin korozyon direncini arttırır, korozyon direnci çinko fosfatta demir fosfata göre daha yüksektir.Fosfat uygulamalarında yüzeyde metal ile boya arasında kalan bir film tabaka oluşur.
6. Boya öncesi yüzey işlemin avantajları nelerdir?
Cevap: Yüzey her türlü kir, yağ, pas, tufal ve kirden temizlenmiş, pasive edilmiştir. Fosfat tabakasının yüzeyde pürüzlülük oluşturması boyanın yapışma kabiliyetini önemli derecede arttırır.Fosfat tabakası boya filminde çeşitli nedenlerle olabilecek küçük çizilme ve bozulmalar sonucu bu zayıf noktadan başlayan ve boya altında ilerleyen paslanmayı büyük ölçüde yavaşlatır. Kısacası korozyon direncini arttırır.